I ett försök att lyfta skatekulturen i Sverige och sprida kunskap har vi, tillsammans med Sveriges ledande skatebutik Brädkultur.se, tagit fram en introduktion till de fem största skateparkerna i landet.

Högdalen Skatepark, Stockholm

Den största skateparken i Sverige, belägen i Stockholm, erbjuder en imponerande yta på 12 000 kvadratmeter med en blandning av bowl-områden, ditches, streetytor, och en miniramp. 

Parken är välutrustad med faciliteter som café och toaletter.

OBS! Endast skateboardåkning är tillåten. Du som åker BMX eller kickbike hänvisas till andra skateparker i stan.

Falun Skatepark, Falun

Falun är hem åt den näst största skateparken, en omfattande anläggning på  6 740 kvm, vars detaljer och unika aspekter lockar åkare från hela landet. Du hittar parken i Hyttgårdsparken som länge spelat en central roll i den lokala skatescenen.

Parken välkomnar både skejtare och personer som åker BMX och kickbike enligt villkor. Till exempel måste skenor, pedaler och pegs vara i plast för att inte skada betongen. 

Stapelbäddsparken, Malmö

Med 3 500 kvadratmeter av åkyta är Stapelbäddsparken i Malmö en av de mest ikoniska skateparkerna, känd för sin inbjudande design och mångsidiga hinder.

Stapelbäddsparken ligger mitt i Västra Hamnen under skuggan av Turning Torso och har varit värd för flera stora internationella skatetävlingar, däribland Ultrabowl 2010.

Du får inte åka BMX eller kickbike här, utan parken är endast designad för skateboards och inlines.

Höganäs Skatepark, Höganäs

Höganäs Skatepark erbjuder 2 800 kvadratmeter av asfalt och betong, vilket gör den till en favorit bland både street- och transitionåkare. Här finns även ytor dedikerade till dig som kör BMX.

Du tar dig enkelt till parken med buss från både Ängelholm och Helsingborg.

Kristianstad Streetplaza

Denna moderna plaza täcker 2 800 kvadratmeter och är speciellt designad för street skateboarding, med en layout som uppmuntrar kreativitet och teknisk skicklighet.

Här hittar du Nordens största streetplaza och en skatepark med många unika egenskaper.

Sammanfattning

Enligt oss representerar dessa fem skateparker det allra bästa av svensk skatekultur, var och en med sin egen unika charm och utmaningar. De erbjuder inte bara utmärkta åkmöjligheter utan också en samlingsplats för gemenskapen.